Peralaante suguvõsa kokkutulek

Eile käisime Viljandimaal Kuudekülas, kus oma talus korraldasid Peralaante suguvõsa kokkutuleku kaksikõed Eda Palatu ja Raili Uibopuu. Peralaante suguvõssa kuulun ma isa kaudu ja väga tore oli sugulastega üle aja kokku saada.

Olid kord Andrei ja Jevdokia ning neil sündisid lapsed: Darja, Belagija, Ekaterina, Maria, Georg ja Andrei. Oma vanavanaisa, Georgi, pole ma kunagi näinud, kuid vanavanaema, keda kutsuti Puruvanaks või lihtsalt Puruks, mäletan küll. Perenime, Peralaan, päritolu ma kahjuks täpsemalt ei tea, aga huvitav kokkukõla on selles, et meie esivanemad elasid Mäe vallas külas, mille nimi oli Rääsolaane. Nii et mets ja laas on see, kust me tuleme.

Vasakpoolsel pildil mina ja Riina Rüütelmaa, kellega tunneme teineteist hästi juba lapsepõlvest. Ja paremal Mika meie esivanemate nimelise sildiga. Georg ja Maria on Mikale vanavanavanavanemad.

See oli alles teine kokkutulek, esimene toimus aastal 2021. Igal juhul oli väga põnev, sest peale mu setu vanaema surma, kes oli väga lõbus ja lahke ning alati suhtlemisaldis inimene, oli mul isapoolsete sugulastega suhtlemine kehvaks jäänud. Muidugi tahtsin, et Mika ka oma suguseltsiga tuttavaks saaks.

Raili ja Eda juhatavad kokkutuleku sisse.

Oli huvitavaid kohtumisi ja lahe oli sirvida eri harude sugupuid, mida kokkutuleku korraldajad olid laudadele vaatamiseks välja pannud. Ühtlasi paluti neid ka täiendada, mida me ka tegime.

Vasakult paremale: mina, Mika, tädi Netti ja tema tütar Ene. Tädi Netti on alati nii rõõmus ja positiivne. Tema oli kokkutulekul üks vanimaid inimesi ja keegi, keda lapsepõlvest mäletan.

Eda ja Raili pakkusid ka omavalmistatud toitu, milleks olid ülimaitsev mulgipuder, seljanka, imehea leib ning kohupiimakook. Mika sai lastega mängida ja palju kiikuda, sest suure tamme küljes oli kaks kiike. Mika õhutusel võtsin ka mina osa saapaviskamise võistlusest ja tegin täitsa korraliku soorituse.

Mika saabast viskamas.
Saapaviske jälgimine.

Tutvusime oma haru – Maria ja Georg Peralaane, järeltulijatega. Minu vanaemal, Salmel (ehk Saalil), oli kaks vanemat õde ja kaks nooremat venda, kes praeguseks kõik surnud on. Neil omakorda oli kõigil ka järeltulijaid, kuid peale lastest kõige vanema tütre Anna (ehk Anni) ja Saali lapselaste ja lapselapselaste, ehk IV ja V põlve, polnud kedagi kohal. Püüame ka ise järgmisel korral oma haru inimesi rohkem teavitada.

Maria ja Georg Peralaane järeltulijad.
Sugulaste uurimine.

Siis lauldi ühilselt setu hümni (mõned suguvõsa liikmed olid tulnud kokkutulekule kenas rahvariides) ja edasi toimuski rohkem vabakava. Kuna mu armsal sõbral, Maral, oli samal päeval Haapsalus muuseumihoone avamine, siis lahkusime kella 17 paiku ja sõitsime sinna. Nii et meil oli väga kultuurne laupäev.

Kogu kokku tulnud sugulaskond.
Oma kalliga

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga