2021 – aasta, mil meie muutusime

See oli kõige suuremate muutuste aasta meie arengus inimestena viimase 5 aasta jooksul. Viimane sarnane kogemus oli tütre sünd. Tundub uskumatu, et see kõik toimus meiega ja mahtus ühe aasta sisse. Kõige vabastavam tunne oli tajumine, et me ei vaja eriti üldse asju ja et meil polegi kõiksugu pahna nii palju kui arvasime olevat. On vaid mõned emotsionaalse väärtusega asjad (mõned ehted, mõni lapsepõlveese, meie pulma- ja Mika beebiriided – ok viimastega läks üsna intensiivseks, sest paljud olid liiga armsad), minul päevikud ning joonistused, fotod ja meil kõigil kolmel raamatud, mis meile armsad on. Ongi kõik. Nii oligi üsna lihtne end sellest kõigest lahti haakida ja minna meie esimesele pikemale reisile, et elada mujal maailmas.

Aga nüüd sellest, kuidas me selleni jõudsime. Kõik algas tegelikult juba 2020 aasta märtsis kui tegime plaane, et minna pikemale puhkusele, sest Lucky Laikal läks nii hästi. See plaan ei sisaldanud korteri müüki ega üldse väga suuri muudatusi, pidi lihtsalt olema väike mõnus vahepala meie elus. Kuid siis tuli koroona ja lõi kõik segi. Meie plaan muutus järk-järgult hoopis radikaalsemaks. Tekkis idee müüa oma korter maha ja kasutada osa sellest rahast reisimiseks. Me otsustasime, et lühikesest eemalolemistest ei piisa, vaid tahame elada mujal ja töötada ka seal. Nii saame uut energiat, ideid ja üldse korraliku restardi. Selleks, et firma siin edasi toimiks otsisime endale ka töötaja, kes meie äraoleku ajal asju kontrolli all hoiaks.


– Jaanuar – joonistasin Lucky Laika Vanasõnade sarja 100. pildi, peategelaseks valisin ükssarviku, kes on esimene muinasjutuline loom selles sarjas, aga 100. pilt pidigi ju eriline olema.

– Jaanuar – Märts – mitmepäevased peavalud, mis algasid mul hiilivalt juba 2019 ja tugevnesid ning pikenesid 2020, muutusid 2021. juba nädalasteks valuperioodideks. Kolm EMO külastust aasta alguses tegid mind väga ärevaks. Samas olin valudega juba nii harjunud, et arstid ei kahtlustanud pikalt migreeni. Kuid sel aastal hakkas ühe rohkem tunduma, et see on just migreen.

– Märts – Eesti oli maailmas koroonasse nakatumises juhtiv riik. Meie Tarieliga saime oma esimese koroonavaktsiini.

– Märts – tellisime uue mööbli. Mais avastasime, et me ei vaja seda 😀

– Märts – ühendame Tarieliga oma blogid (Isa tuli koju ja Olivia blogi) Furusato nime alla ja hakkasime sinna koos postitama.

– Märts – Algatasime Tarieliga koroonaga võitlevate medtöötajate toetuseks kampaania Toetame aitajaid. Sellega liitus 268 ettevõtet (enamasti disaini vallas), kes annetasid kingitusi 123 738 euro väärtuses. Kingitused said kõik Tallinna haiglad ja kiirabibrigaadid, Rakvere, Kohtla-Järve ja Narva haiglad ja kiirabi ning peaaegu kõik Tallinna perearstikeskused.

– Aprill – Alustasin Lucky Laika uue sarja – Linnuikebanaga.

– Mai – 9. mail istusime Tarieliga diivanile ja ta rääkis mulle oma plaanist seoses meie korteriga. Tal oli kaks mõtet, mida sellega teha:
1. Võtta kodulaen ja teha siin korralik remont
2. Müüa see maha ja minna paariks aastaks pikemale reisile
Mul läks umbes paar sekundit, et otsustada … muidugi teise variandi kasuks 😀

– Juuni – Tarieli ja Hooandja (Tarieli sai Hooandjasse turundajana tööle) meeskonnaga Keri saarel.

– Juuni – Mika 4. sünnipäev Pikakari rannas.

– Juuli – Tartu Kunstikooli 70. juubelipidu ja juubeliraamat, kus ka minu joonistatud pilt sees, lausa esimesel leheküljel.

– Juuli – Mika ja Rica setu rahvariietes fotosessioon.

– August – panime oma korteri müüki.

– August – Mika uus soeng.

– November – elasime kuu aega Lissabonis, see oli meie pika reisi esimene peatuspunkt. Olime Portugalis juba teist korda ja meile väga-väga-väga meeldis !!!

– Detsember – Müüsime oma korteri maha.

– Detsember – pidasime meie pere Eestist lahkumise ja ühtlasi ka minu sünnipäeva tähistamise pidu!

Kõik need asjad juhtusid esmakordselt

– Jaanuar – grillisime esmakordselt talvel õues vahukomme ja viinereid.

– Jaanuar – käisime kogu perega raadiostuudios Mari-Liisile “IKIGAI” saate jaoks intervjuud andmas.

– Mai – Dr Toomsoo tegi mulle mu elu esimesed botoxsüstid pähe, migreenivalude vastu. Ja need toimisid kohe! Ma sain oma jõu, rõõmu ja energia tagasi ja ma olen dr. Toomsoole nii-nii-nii lõputult tänulik !!!

– Mai – kirjutasin oma esimese haiku.

– Juuli – vana foto taaslavastus.

– Juuli – Elina Sildre pildistas üht meie tavalist päeva kodus. Esmakordselt lasin end fotosessioonil pildistada ilma meigita ja tavategevustes. Oli harjumatu, kuid väga huvitav. Olen väga rahul, et Tarielil selline mõte tekkis ja et Elina nõus oli nii pikka aega meiega veetma. Ilus mälestus meie Sõle tänava kodust.

– August – Meie kõigi esimene Lottemaa külastus.

– August – kuulutasime välja, et otsime Lucky Laikasse töötajat, kes meid eemalolekul asendaks ja aitaks ühtlasi tuua uut hingamist meie tööellu. Üllatuseks oli huvi selle töö vastu väga suur. Meie juurde tööle kandideeris 21 inimest, neist viiega vestlesime ja lõpuks oli meil kolm väga tugevat kandidaati, kelle vahel valida. Valisime Mari-Liisi, kes on väga tubli ja kelle hoolde saame rahus oma tööasjad jätta.

– September – Sõrmuste Emanda ja minu armsa sõbra, Krista Lehari, abil valmis minu elu esimene sõrmus, mille tõesti ise valmis tegin :O Uskumatu! Ühtlasi oli imeline õhtu meie LLL-klubis 😀 K. Lehari, M. Lutjuk, O. Lipartia.

– Oktoober – Kristina Madisson-Laht kirjutas meie kodust rubriigis Postimehe nädala kodu. Eero Vabamäe tegi fotod meie pesast.

– Oktoober – Mika avas oma elu esimese näituse “Armastus”. Kuraatoriks mina ja galeriiks meie magamistuba.

– November – elasime esmakordselt kogu perega (ja lisaks ka Helgi) 25 päeva Lissabonis. See oli meie kõigi jaoks esmakordselt nii pikk aeg väljaspool Eestit. Suurepärane ja väga inspireeriv aeg!

– November – esmakordselt okenaariumis.

– November – esimene iPadi ja Procreatega valminud pilt.

– November – esmakordselt oli soe Isadepäev.

Ja nüüd minu joonistustunnid – neid kogunes 2021 aastal 475. Kartsin, et on palju väiksem number, aga täitsa korralik 🙂 Eriti arvestades seda, et aprill, mai ja enamus juunist ma praktiliselt ei joonistanud, sest Toetame aitajaid! kampaania võttis kogu meie aja. Varasemate aastate numbrid: 2020 aastal 803, 2019 – 382, 2018 – 228,  2017 – 333, 2016 – 550 ja 2015 – 490 tundi. 

– Pilte Lucky Laikale 18 tk, neist 4 Linnuikebaana sarjale, 14 Vanasõnade sarjale, neist omakorda 10 tellimustööd.

– Pilte Mikale 1 tk

– Pilte Tartu Kunstikooli 70 juubeliks 1 tk

– Pilte eratellijale 1 tk

– Pilte Hooandjale 2 tk

– Pilte Lissabonile 25 tk (akvarellid)

– Pilte Keri saarele 4 tk (akvarellid)

– Pilte meie kodu müügikuulutuse jaoks 6 tk (akvarellid)

– Pilte kampaaniale Toetame aitajaid! 1 tk

Kokku: 59 tk

Võrdluseks, joonistasin 2021 – 105 pilti, 2019 – 29 pilti, 2018 – 21 pilti, 2017 – 16 pilti. 

Mul on hea meel, et sain sel aastal rohkem oma pilte teha ja vähem tellimusi kui keerulisel 2020. aastal. Kuid ma olen tänulik iga tellimuse eest! Tore on ka see, et tegin päris palju akvarelle (eriti Lissabonis). Käsi läks nagu jälle lahti selles osas.

Eriline tunne on ka seoses haikudega. Kirjutasin 2021 aastal oma esimesed päris haikud ja neid sai kokku 4. Aga ma tunnen, et neid tuleb kindlasti veel.

Püüan meie ümbermaailmareisi aastal rohkem keskenduda ja lasta ka vahel minna. Et pigem joonistada kui joosta nurga taha ja vaadata kas seal pole midagi paremat joonistada. Tulgu värviline ja imeline aasta meile kõigile !!!

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga